Guayusa vs. yerba mate - mit válasszunk?
A guayusát nem véletlenül nevezik gyakran a yerba mate unokatestvérének. Sok közös vonásuk van, de vannak különbségek is. Ha többet szeretnél megtudni a yerba mate-ról és a guayusáról - mi az, mi a hasonlóság és mi a különbség köztük, melyik a jobb -, arra biztatunk, hogy olvasd el a cikket!
Összefoglalás:
- Guayusa és yerba mate - két testvér Dél-Amerikából
- Mi a közös a yerba mate és az Ilex guayusa között? Serkentő tulajdonságok
- A yerba mate és a guayusa közötti különbségek
- Guayusa versus yerba mate - mit válasszunk?
Guayusa és yerba mate - két testvér Dél-Amerikában
A yerba mate és a guayusa egyaránt Dél-Amerikában őshonos. Az Ilex paraguariensis, amelyből a yerba mate készül, Brazíliában, Paraguayban és Argentínában található meg természetes módon, míg az Ilex guayusa Ecuadorban honos. Bár ugyanabba a magyalfélék családjába tartoznak, a yerba mate világszerte sokkal népszerűbb. Ennek az az oka, hogy a Conquista idején a yerba mate volt Paraguay fő exportcikke, míg Ecuador a guayusánál jobban fizető árucikkekkel kereskedett, többek között gyapottal és banánnal. Napjainkban a guayusa egyre népszerűbb a világpiacon, és nagy örömünkre egyre több vásárlónk nyúl hozzá! Guayusa - mi az és miben különbözik a yerba mate-tól? Olvasson tovább!
Mi a közös a yerba mate és az Ilex guayusa között? Serkentő tulajdonságok
A yerba mate és a guayusa egyik legfontosabb hasonlósága a stimuláló potenciál. Mindkét termék nagy mennyiségű természetes koffeint tartalmaz, amely a stimuláló hatásért felelős. A források szerint a guayusa infúzió körülbelül 3-4% koffeint tartalmaz, míg a yerba mate körülbelül 1-1,2% koffeint. E két ital közös jellemzője, hogy a kávéval ellentétben nem okoznak hirtelen vérnyomás-emelkedést, és a hatás megszűnésekor nem adnak energiavesztés érzetet. Az élénkítő hatás hosszan tartó. Mind a yerba mate, mind a guayusa egészségesebb és ugyanolyan hatékony helyettesítője lehet a kávénak és az energiaitaloknak. Mindkét növényt az indián törzsek használták élénkítő italként vadászat, nappali túrák vagy éjszakai őrség előtt. A dél-amerikai kultúrában a guayusát néha még "éjjeliőr teának" is nevezik. Mindkét növény az indián rituálék része volt. Szinte vallási kultusz övezte őket, és fontos részét képezték a dél-amerikai őslakosok életének és kultúrájának. Tápanyagtartalmuk is hasonló. A yerba mate egy olyan ital, amely tele van jótékony anyagokkal; kiváló A- és B-vitamin-, valamint C- és E-vitaminforrás. A yerba mate számos olyan elemet is tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a szervezet megfelelő működéséhez, mint például a foszfor, a magnézium, a kalcium, a cink, a kálium és mások. A guayusa hasonló ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a növényből készült főzetet a napi étrend értékes részévé teszik. Mindkét növény tartalmaz egy komoly adag antioxidánst is - az ő feladatuk a szabad gyökök elleni küzdelem, amelyek többek között a rák bizonyos típusainak kialakulásáért felelősek. És mi a különbség a yerba mate és a guayusa között?
A yerba mate és a guayusa közötti különbségek - milyen az ízük és hogyan kell elkészíteni őket?
Kezdjük az ízzel. A yerba mate jellegzetes tulajdonsága a kesernyés íz, ami sokakat már az elején elriaszt az Ilex paraguariensisből készült főzet fogyasztásától. Ebből a szempontból a guayusa kiváló helyettesítője - alacsonyabb csersavtartalma miatt, amely a jellegzetes keserűségért felelős anyagok, sokkal enyhébb, vegetálisabb íze van. A dél-amerikai testvérek a főzés módját tekintve is különböznek egymástól. Míg a yerba mate főzésénél fontos odafigyelni a megfelelő vízhőmérsékletre, addig a guayusa főzésénél ez sokkal egyszerűbb. Hogyan kell elkészíteni? Egyszerűen öntsd a száraz terméket egy edénybe, öntsd bele a forró vizet, várj néhány percet, és kész! És hogy a főzés még egyszerűbb legyen, a guayusa a yerba mate-hoz hasonlóan egy bombillán keresztül is iható. Miben különbözik még? Bár a yerba mate és a guayusa főzete az indián rituálék része volt, a guayusának ráadásul egy másik mágikus tulajdonságot is tulajdonítottak - úgy vélték, hogy segít a testet a tudatos alvás állapotába helyezni, ami viszont úgy vélték, hogy megkönnyíti a jövőre vonatkozó jóslatokat.
Foglaljuk össze, mi a közös a yerba matéban és a guayusában, és mi az, ami elválasztja őket:
Yerba mate | Guayusa | |
---|---|---|
A növény, amelyből származik | Ilex paraguariensis | Ilex guayusa |
Honnan származik | Paraguay, Argentína, Brazília és Uruguay | Ecuador és Peru |
A főzet íze és aromája | intenzív, kifejező, érezhető kesernyésséggel | gyógynövényes, finom, kissé csalánfőzetre emlékeztető. |
Koffeintartalom a főzet egy adagjában | körülbelül 1-1,2% | kb. 3-4% |
Vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalom | antioxidánsokban gazdag, A-, B- (B1, B2 és B6), C- és E-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat, többek között káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, cinket, foszfort és szilíciumot tartalmaz. | gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban, többek között káliumban, foszforban, magnéziumban, nátriumban, vasban és cinkben. |
Az infúzió elkészítése | kb. 70-80 °C-os maximális hőmérsékletű vízzel öntjük fel. | forrásban lévő vízzel (100 °C) felöntve. |
Guayusa kontra yerba mate - mit válasszunk?
A dél-amerikai infúziókkal frissen ismerkedők nehéz dilemma előtt állhatnak: mit válasszanak - yerba mate vagy guayusa? Mindkét infúzió remek alternatívája a kávénak és az egészségtelen energiaitaloknak, ráadásul a szervezet számára értékes összetevőkben gazdag, ezért a puszta stimulálásnál sokkal több tulajdonsággal rendelkeznek. Természetesen a guayusa jó választás azoknak, akik nem kedvelik a yerba mate intenzív jellegét, vagy aggódnak a keserű íze miatt. Azok számára is jó alternatíva, akik szeretik a mate teát és rendszeresen isszák, de néha le szeretnék cserélni valamivel enyhébb ízűre. Arra biztatjuk, hogy tesztelje mindkét italt - mindkettőnek megvannak a maga előnyei mind az íz, mind a tulajdonságok tekintetében!
Az információ forrása: A mate mate és a mate mate mate:
- Wikipedia: Ilex guayusa.
- G. Wise, A. Negrin, A critical review of the composition and history of safe use of guayusa: a stimulant and antioxidant novel food, Food Science and Nutrition, 2019.
- M. Radice, N. Cossio, L. Scalvenzi, Ilex guayusa: A systematic review of its Traditional Uses, Chemical Constituents, Biological Activities and Biotrade Opportunities, Mol2Net, 2016.