Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Paraguayi magyal titkok nélkül - yerba mate botanikus szemmel

2023-01-31
Paraguayi magyal titkok nélkül - yerba mate botanikus szemmel

Mint azt valószínűleg már tudja, a yerba mate a paraguayi magyal növény leveleiből és szárából készült főzet. Ma ezzel a növénnyel foglalkozunk - megtudjuk, honnan származik, hogyan néz ki, és milyen növényekkel áll közeli rokonságban. Ismerje meg a magyalt!

Paraguayi magyal, mint energetizáló infúziók összetevője

Több száz évvel ezelőtt a Paraguay, Brazília, Argentína és Uruguay területén élő guarani indiánok felfedeztek egy csodafát, amely a törzsüket körülvevő dzsungelben nőtt. Akkor még nem tudták, hogy ez a paraguayi magyal, de a tulajdonságaival tisztában voltak. Észrevették, hogy a frissen szedett levelek rágcsálásával serkentőleg, energikusan és erősebben koncentráltan érezték magukat. Ezek a tulajdonságok nagyon hasznosnak bizonyultak a kimerítő vadászat során. A növény annyira fontos lett a kultúrájukban, hogy szinte vallási kultusszal vették körül, mivel úgy hitték, hogy az istenek ajándéka. Sokáig ez volt a titkuk - egészen addig, amíg a 17. században Dél-Amerikába nem érkeztek tengerentúli hódítók, és velük együtt a jezsuita rend misszionáriusai, akik érdeklődtek az indiánok élete és kultúrája iránt. Egy növény, amelyet a bennszülöttek "caá mati"-nak neveztek, különösen felkeltette a szerzetesek figyelmét. A jezsuiták új nevet adtak a növénynek, ötvözve a spanyol "hierba", a portugál "erva" és a latin "herba" (mindegyiket "gyógynövényt" jelent), valamint a "mati" szót, amely a kéchua nyelven "kaláka" (a kaláka természetes terméséből készült edény, amelyben a magyallevélből készült főzetet isszák). Így jött létre a ma ismert yerba mate.

Yerba mate - ez egy tea?

Gyakran találkozhat a "yerba mate tea" vagy "paraguayi tea" kifejezésekkel. Ezek nem teljesen helytállóak. Bár a teában és a yerba matéban sok közös van - szárított és összezúzott leveleken alapuló főzetek, forró vízre van szükség az elkészítésükhöz, és maga az elkészítési folyamat egyfajta rituálét teremt, vitaminokat, ásványi anyagokat és koffeint tartalmaznak, bár eltérő koncentrációban -, a legfontosabb különbség a növény, amelyből készülnek. A tea (Camellia sinensis, latinul) és a yerba mate (Ilex paraguariensis, latinul) két különböző növény, amelyek különböző fajokhoz tartoznak, ráadásul a világ teljesen különböző részein találhatók. Miért fordulnak elő tehát olyan kifejezések, mint a "paraguayi tea"? Valószínűleg a jezsuiták tevékenységének maradványa, akik megpróbálták a yerba matét elterjeszteni az európaiak körében. Sokkal egyszerűbb volt a guarani indiánok csodás főzetét a paraguayi magyal leveléből készült "teaként" bemutatni, mint az egzotikus "yerba mate"-ként.

Osztrigagomba - eredet

Térjünk vissza ahhoz, hogy mi is az a magyal, és hogyan vált egyre népszerűbbé világszerte. A növényt már a 19. században elkezdték tanulmányozni. Latin nevét, Ilex paraguariensis, Augustin Saint-Hilaire francia botanikus adta neki 1822-ben. Bár a yerba mate kedvelői ma már szinte az egész világon megtalálhatók, a paraguayi magyal előfordulási területe szigorúan körülhatárolt, és csak négy dél-amerikai országra korlátozódik: Brazília, Paraguay, Argentína és Uruguay. Az első három országot tekintik a világ legnagyobb yerba mate-termelőinek és -exportőreinek. Uruguayban, bár a yerba mate bokrok természetes módon nőnek, levelükből általában nem állítanak elő szárított yerba matét. Ez az ország rossz gazdasági és üzleti helyzetével függ össze. A yerba mate dél-amerikai előfordulása szorosan összefügg azzal, hogy a növénynek megfelelő körülményekre van szüksége a megfelelő növekedéshez. Ezek egyike a tengerszint feletti magasság, amelynek 400 és 800 méter között kell lennie. Emellett a talaj típusa is fontos szempont. A paraguayi magyal a termékeny, ásványi sókban gazdag, enyhén savas pH-jú talajt kedveli. A levegő hőmérséklete és a napsütés és a környezet szintén nagyon fontos. Ami a hőmérsékletet illeti, az optimális szint 20-25 Celsius-fok. A yerba mate leggyakrabban magas fák között található, amelyek biztosítják számukra a napfény megfelelő eloszlását, ami különösen a paraguayi magyal fiatal példányai számára fontos.

Paraguayi magyal - hogy néz ki?

A paraguayi magyal, amelyből a yerba mate készül, a magyalfélék családjába tartozó örökzöld fa. Ez egy nagyon nagy növénycsoport, amely általában fa vagy cserje alakú. Közös jellemzőjük az egyszerű zöld levelek és a húsos, általában piros színű bogyók. Érdekes módon a paraguayi magyal rokonságban áll a jól ismert, Lengyelországban található tüskés magyalokkal. Szintén közeli rokona az ecuadori Ilex guayusa, más néven guyanai magyal vagy egyszerűen guayusa. A guayusa alapján a paraguayi magyalból ugyanolyan főzetet készítenek, mint a paraguayi magyalból, amely hasonló hatású, de kissé enyhébb, gyógynövényesebb ízű.

A paraguayi magyal akár a tucatnyi méteres magasságot is elérheti, bár a kifejlett példányok általában 8 méter körülire nőnek. Sima, világos színű kérge és fényes, fordított tojás alakú, fogazott, akár több centiméter hosszúságú, fényes levelei vannak. A magyal virágzási időszaka az év utolsó negyedében van, és általában októbertől decemberig tart. Az apró fehér vagy krémszínű virágok ezután kerek, piros termésekké alakulnak át. A növény legértékesebb részét azonban a levelek és a szárak alkotják - ezekből értékes, világszerte nagyra becsült főzeteket készítenek, sőt a magyalból készült kivonatokat még a kozmetikumokban is felhasználják.

A bokroktól az infúzióig. Milyen tulajdonságai vannak a paraguayi magyalnak?

A mate, a híres dél-amerikai tea nem más, mint a paraguayi magyalfa levelein és gallyain alapuló főzet. Ahhoz azonban, hogy élvezhessük rendkívüli tulajdonságait, nem elég, ha egyszerűen leszedjük a friss leveleket a fáról és vizet adunk hozzá. A kereskedelmi termesztés valóságában egy-egy bokorból akár 40 kilogramm levél is nyerhető. Ezek örökzöldek, és két-háromévente egyszer szedik le őket. Ez azért van így, mert ezután érik el a teljes érettséget és mutatják a legértékesebb tulajdonságaikat. A növényt kézzel, a levelekkel együtt a kis gallyak levágásával szedik le. A betakarított nyersanyagot speciális tűzhelyen vagy forró levegővel szárítják. Ezt követően finomra őrlik, majd juta zsákokba csomagolják érlelésre. A főzet kívánt ízétől függően ez több hónapig is eltarthat. A hosszabb ideig érlelt paraguayi magyal általában kiegyensúlyozottabb karakterrel rendelkezik, intenzív keserűség nélkül. Az érlelés után sok termelő úgy dönt, hogy az egészet újra ledarálja. Csak az ilyen módon feldolgozott nyersanyag kerülhet a csomagokba és a boltok polcaira, és végül egy egészséges és természetesen koffeintartalmú ital összetevőjeként kerülhet a boltok polcaira!

Így van, és mit tartalmaznak a paraguayi magyal levelek és a yerba mate főzet is? A paraguayi magyal "tea" legfontosabb összetevője a koffein, amely serkenti, növeli a koncentrációt és megszünteti a fáradtságérzetet. A yerba mate serkentő hatása olyan erős, hogy egyre többen fontolgatják, hogy a főzetet a kávé alternatívájaként használják. Ezen kívül a yerba mate számos, a szervezet számára értékes vegyületet tartalmaz, például vitaminokat, ásványi anyagokat, polifenolokat és klorogénsavat. A yerba mate tulajdonságairól bővebben olvashat blogunkon.

Paraguayi magyal - otthon is termeszthető?

Végezetül egy olyan kérdéssel foglalkozunk, amelyet nagyon gyakran feltesznek nekünk: lehet-e otthon magyalt termeszteni? Mint tudják, Európa messze van a növény természetes elterjedési területétől. Azonban kiderült, hogy semmi sem akadályozza meg, hogy a saját négy sarkában termessze! Néhány fontos szabályt azonban be kell tartani. A magok megvásárlása után egy napig langyos vízben kell áztatni őket. Csak ezután lehet elvetni őket. A paraguayi magyalnak 5,8 és 6,8 közötti pH-értékű talajra van szüksége. 3-4 milliméter mélyen kell a magokat a talajba helyezni, a cserepet pedig napos és meleg helyre kell állítani. A növény fejlődéséhez optimális hőmérséklet nappal 23°C-25°C, éjszaka pedig 18°C-20°C. Ha mindezek a követelmények teljesülnek, akkor a cserepes magyal akár több tíz centiméter magasra is megnőhet. Ne számítson azonban a koffeinben gazdag levelek termésére. Természetesen készíthetünk belőlük mateot. Azonban olyan kevés szárított lesz belőle, hogy valószínűleg jobb, ha békén hagyjuk a bokrot, és pusztán díszként kezeljük. Ha pedig kedvet kapunk egy infúzióhoz, jobb, ha egyszerűen a kedvenc, boltban vásárolt yerbánkhoz nyúlunk.

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 970,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 880,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

3 660,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel