Túl keserű yerba mate? Van megoldásunk!
A keserű utóíz a yerba mate infúzió egyik meghatározó jellemzője. Sokan csak azután kezdik értékelni, hogy eltelt egy kis idő, mióta elkezdték a mate-kalandot, és néhányan egyszerűen az enyhébb ízeket kedvelik. Hogyan lehet javítani a yerba mate ízén, és minimalizálni a főzet keserűségét, hogy élvezhesse és elégedettséget merítsen a fogyasztásából?
Összefoglalva:
- Miért keserű a yerba mate?
- Hogyan lehet megszabadulni a yerba mate keserű ízétől?
- Kísérletezzen a yerba mate ízével, vagy válasszon kész termékeket!
Miért keserű a yerba mate?
Az Ilex paraguariensis jellegzetes keserűsége a növény magas tannin-tartalmával függ össze, azokkal az anyagokkal, amelyek a növény keserű ízét adják. Ezt más tényezők is befolyásolják, például a szárítás és a főzet elkészítésének módja. A paraguayi tűzön és füstön szárított yerba mate például sokkal intenzívebb ízű, mint a Brazíliából származó, levegőn szárított zöld mate. Ha nem kedveli a főzetek jól meghatározható keserűségét, de szeretné kihasználni a yerba mate értékes tulajdonságait, néhány tipp jól jöhet. Hogyan szabadulhat meg a yerba mate keserű ízétől? Íme néhány általunk kipróbált és tesztelt ötlet, hogy újra megszerettesse a yerba matét!
A yerba mate túl keserű! Hogyan változtass rajta?
Első lépés: válassza ki a megfelelő terméket
A yerba mate típusok és ízek választéka óriási. Eltérnek a származási ország, a gyártási módszerek vagy az adalékanyagok tekintetében. Minden egyes elem fontos a csomagban és végül az Ön tökében érkező termék ízét és intenzitását illetően. Egyes yerba mate-ok ízvilága erőteljesebb, másoké valamivel kevésbé. Mely termékekre érdemes odafigyelni, hogy ne túl keserű mate legyen a végén?
- Yerba mate sin humo. A hagyományosan előállított yerba mate meglehetősen intenzív és keserű. Ez az előállítási módszernek köszönhető, amelynek során az Ilex paraguariensis leveleit a tűzhely füstjének és néha a tűz élő lángjának teszik ki. A "füstölt" yerba matéban elkerülhetetlenül van egy keserűség és fanyarság, amely a gyakorlatlan ízlelő számára nem kellemes. A kesernyés íz elkerülésének egyik módja a yerba mate forró levegővel történő szárításának alternatív módszere. Az eredmény egy sokkal enyhébb, zamatosabb íz. A füst használata nélkül előállított yerba mate csomagolásán gyakran a "sin humo" felirat szerepel, a legjobb példák erre a Verde Mate, Soul Mate és Kraus márkák termékei.
- Yerba mate suave. A suave szó spanyolul azt jelenti, hogy "finom". Mit jelent ez a yerba mate kapcsán? Egy csomagban nemcsak a magyal növény leveleit találja, hanem egy szép adag gallyat is, amelyeknek nincs serkentő tulajdonságuk vagy ízük, és ezért egy kicsit lágyítják a yerba mate intenzitását, és így finomabbá teszik az ízlelését. A "szelíd" yerba mate klasszikus példája az argentin Rosamonte Suave.
A yerba mate elkészítésének módja számít!
Az enyhébb yerba mate választása biztonságos választás, de még a legenyhébb fajta mate is kesernyés ízű lehet, ha nem megfelelően készítik el. Ennek alapja a felhasznált szárazanyag mennyisége és a víz hőmérséklete. A legegyszerűbb módja a főzet keserűségének minimalizálásának, ha kevesebb szárított levelet használunk. Az átlagos adagnak körülbelül 30 grammnak kell lennie, de ha túl keserűnek találja a yerba matét, akkor a kiválasztott szárított termékből kisebb mennyiséget is önthet a vízbe, és fokozatosan növelheti az adagot, ahogyan azt jónak látja. Egy másik fontos kérdés a víz hőmérséklete - a yerba matét 70-80 °C-os vízbe kell önteni. Ennél magasabbra nem! Ez nagyon fontos. A túl forró víztől a főzet íze túlságosan keserű lesz! Az ajánlottnál hűvösebb hőmérsékletű víz enyhébb ízt, de gyengébb felszabaduló tulajdonságokat is jelent.
Mit adhat a tökhöz, hogy minimalizálja a yerba mate keserűségét?
Miután elolvastad ezt a cikket, valószínűleg már tudod, hogy milyen yerba matét vásárolj, és hogyan készítsd el úgy, hogy ne legyen túl keserű. De mi van akkor, ha már van egy csomag mate, amit nem tud meginni a keserű íze miatt, vagy - ami még rosszabb - elkészített egy adag főzetet, ami az íze miatt csak arra alkalmas, hogy kiöntse? Lehet ezt még orvosolni? Íme néhány ötlet, hogyan javíthatod a keserű yerba mate ízét:
- Gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények. A yerba mate közös jellemzője, hogy tökéletesen kombinálható különféle adalékanyagokkal és ízekkel. A szárított terméken kívül gyakorlatilag bármi beletehető a tökbe: a gyümölcsöktől bármilyen formában (frissen, szárítva vagy kandírozva), a gyógynövényeken és ehető virágokon keresztül az aromás fűszerekig. A friss citrusszeletek, a szárított almadarabok vagy a kandírozott ananász édes kockái remekül működnek. A friss vagy szárított menta ropogósságot kölcsönöz, míg a fahéj vagy a gyömbér érdekes, fűszeres jelleget kölcsönöz. Itt nagyon sok lehetőség van, és minél több adalékanyagot adunk hozzá, annál enyhébb lesz a yerba mate keserűsége.
- Édesített yerba mate. Meglepődött? Igen! A yerba matét mézzel, steviával vagy akár cukorral is lehet inni. Ez nem bűn! Ha túl keserűnek találja a tiszta yerba mate főzetet, egyszerűen megédesítheti. Ezt azonban érdemes a szárított termék leöntése előtt megtenni, hogy később ne kelljen a bombillát a mate tökben kevergetni - csak édesítsd a vizet, mielőtt ráöntenéd a yerba matéra. Ne feledje azt sem, hogy egyes édesítőszerek kalóriadúsak!
- Víz helyett gyümölcslé. Érdekes ötlet a yerba mate keserűségének enyhítésére, ha víz helyett gyümölcslevet használunk. Ez egy lehetőség a hideg tereré esetében, és az ötlet az 1930-as években a híres chacói háborúban részt vevő orosz katonáktól származik. Ők sem szerették a yerba mate keserű ízét, ezért friss citruslével ellensúlyozták a keserűséget.
Kísérletezzen a yerba mate ízével, vagy válasszon kész termékeket!
A yerba maténak több neve is van, és ez a valóban változatos előállítási módjainak köszönhető. Egyes yerba matét füsttel, másokat forró levegővel szárítják. A füst általában jól kivehető az ízben, és egy határozott keserűséget ad a főzetnek, amelyet a haladó mate-ivók élveznek. Túl keserű a yerba mate? Mint láthatja, rengeteg módja van a keserűség enyhítésének és gyakorlatilag bármilyen főzet ízének megmentésének. Arra biztatjuk, hogy kísérletezzen saját konyhájában, de a lustábbaknak is van egy javaslatunk - kész, eredeti yerba mate-kompozíciók gyümölcsös és gyógynövényes adalékokkal. Üzletünk igazán széles választékkal büszkélkedhet az ilyen típusú termékekből. Különösen ajánljuk a Yaguar és a Verde Mate márkákat. Az édes ízek kedvelőinek ajánljuk például a Yaguar Frutas Dulces-t - yerba mate szárított alma, körte és mangó hozzáadásával. A Verde Mate Green Fresa aszalt eper hozzáadásával szintén érdekes választás. Az egzotikus ízek kedvelői számára a Yaguar papaya, maracuja és narancs keverékeket kínál, akik pedig az édesség helyett a frissességet keresik, a citrusos yerba matéban megtalálják. Bátorítjuk Önt, hogy nézzen szét az ízesített yerba mate kínálatában webáruházunkban!
Source of information:
- Wikipedia: Yerba mate.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.