Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate dióhéjban. Nézze meg a kezdőknek szóló útmutatónkat!

2023-05-09
Yerba mate dióhéjban. Nézze meg a kezdőknek szóló útmutatónkat!

Szeretne belevágni a yerba mate kalandba, de nem tudja, hol kezdje, vagy mit válasszon? Ne aggódjon! Mi itt vagyunk, hogy válaszoljunk minden kérdésedre, tanácsot adjunk a legjobb termékekkel kapcsolatban, és segítsünk tisztázni a kétségeidet! Készítettünk egy mini útmutatót, amely elmagyarázza a yerba matéval kapcsolatos összes alapvetést. Nyugodt lehetsz, nem akarunk hatalmas mennyiségű információval bombázni - ez egy sűrített formája lesz a guarani indián főzetről szóló ismereteknek. A többit a blogunkon olvashatod. Szóval, belevághatunk?


Összefoglaló:

  1. Mi az a yerba mate?
  2. Milyen fajtái vannak a yerba maténak?
  3. Melyek a yerba mate főzéséhez és fogyasztásához szükséges kiegészítők?
  4. Hogyan kell főzni a yerba matét?
  5. Igyunk yerba matét, egészségünkre!

Egy yerba mate-et keresel, amivel elindulhatsz? Nézze meg yerba mate kezdőcsomagjainkat!

yerba mate készletek

Mi az a yerba mate?

Kezdjük az elején. Mi az a yerba mate? Talán már hallottál róla. Talán a barátod, a húgod vagy a szomszédod issza, és kíváncsi vagy, milyen íze lehet ennek a furcsa, iszapos italnak, amelyet egy kerek pohárból, egy furcsa fém szívószállal isznak? Miért készítik a yerba mate szerelmesei felkenve a főzetet, és úgy isszák, mintha a természet legnagyobb csodája lenne? Mert az is! A yerba mate a magyal (latinul: Ilex paraguariensis) szárított és összezúzott leveleiből (és gallyaiból) készült főzet, egy olyan növény, amely csak Dél-Amerikában, négy ország határán található: Brazília, Paraguay, Argentína és Uruguay. Több száz évvel ezelőtt ezt a területet a guarani indiánok lakták, és ők voltak az elsők, akik felfedezték a növény csodálatos tulajdonságait. Észrevették, hogy a növény leveleit rágcsálva több energiájuk van, nem érzik magukat fáradtnak, érzékeik kiélesednek, koncentrációjuk javul, és sokkal kevésbé érzik magukat éhesnek. Ez a hatás nagyon hasznosnak bizonyult az egész napos túrák és vadászatok során. Később az indiánok a növény szárított leveleiből főzetet kezdtek készíteni - keserű, fanyar és intenzíven gyógynövényes italt, amely mindennapi életük részévé vált. A 17. században a jezsuiták megérkeztek Dél-Amerikába, és érdeklődni kezdtek az indiánok élete iránt. Ezért nem kerülhette el figyelmüket a gyógynövényes főzet, amelyet a guaraniak szinte vallási kultusszal vettek körül. A jezsuiták beleszerettek a yerba matéba, és gondoskodtak arról, hogy Dél-Amerikán kívül is halljanak róla. Ma a yerba mate a latin-amerikai népek kultúrájának szerves részét képezi, akik szívesen osztják meg a mate-ot mindenkivel - családtagokkal, barátokkal, sőt még idegenekkel is. A yerba mate a "barátság főzete" és igazi életstílus! A yerba mate elsősorban élénkítő tulajdonságairól vált híressé, ami a benne lévő koffeinnek köszönhető. Teljesen egészséges és természetes alternatívája a kávénak és a mesterséges energiaitaloknak. Azonban nem ez az összes előnye. Vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb szerves vegyületekben is gazdag, amelyek kiválóan hozzájárulnak az egész szervezet működéséhez.

A yerba mate tulajdonságairól bővebben olvashat blogunkon - Yerba mate - tulajdonságok. Mi az a zöld ital Dél-Amerikából?

Minden országnak megvannak a maga szokásai, ezért a főzetet minden "mate-országban" kissé másképp készítik, bár mindig ugyanabból a növényből - Ilex paraguariensis - készül. Ami állandó, az az elkészítés módja, a szükséges kiegészítők és a latin-amerikaiak számára betöltött jelentősége. Kíváncsi vagy tehát, milyen yerba mate fajták léteznek, hogyan kell inni a főzetet, és mire van szükséged ahhoz, hogy belevágj a kalandba? Olvasson tovább!

Melyek a yerba mate fajtái?

A yerba mate-nak több típusa létezik, a származási országtól és a szárított termék jellemzőitől függően, az előállítási módszerrel és a különböző adalékanyagokkal kapcsolatban.

A yerba mate típusai származási ország szerint:

  • Általában a hagyományos módszerrel szárított, rövid ideig a tűz lángjainak kitett, néha pedig füstölt yerba mate:argentin yerba mate - a yerba mate legklasszikusabb típusa. Általában hosszú érlelési időnek vetik alá, ami kifinomultabb, harmonikusabb jelleget kölcsönöz neki. A szárított termék közepesre vágott leveleket, meglehetősen sok pálcikát és némi port tartalmaz. Példák a yerba mate márkákra: Kraus, Rosamonte;
  • brazil yerba mate - itt a yerba matét többféleképpen isszák
  • :
    • mate green - az Ilex paraguariensis durván vágott levelei, gyakorlatilag gallyaktól és portól mentesen. Ezt a yerba matét forró levegőn szárítják, nem érlelik, így megőrzi lédús zöld színét és friss, enyhe ízét. Nagyszerű választás a yerba mate kaland kezdetéhez! Példa: Verde Mate Green,
    • chimarrão - nagyon finom porrá őrölt yerba mate, amely szinte lisztre hasonlít. Színe zamatos zöld, elkészítéséhez és fogyasztásához pedig egy speciális edényre (cuia) és egy nagyon finom szűrővel ellátott bombillára (bomba) van szükség. Példa: Verde Mate Green Chimarrao,
    • tereré - hideg yerba mate. Az előállítási szakaszban a száraz terméket úgy készítik el, hogy forró és jéghideg vízbe öntve is nagyszerű íze legyen. Példa: Verde Mate Zöld Terere;
  • Paraguayi yerba mate - meglehetősen finomra őrölt levelek, meglehetősen sok pálcikával és porral. Legjellegzetesebb íze intenzív, keserű és fanyar, amit a tűzön és füstön történő szárításnak köszönhet. A paraguayi yerba mate az egyik legerősebb íz és hatás tekintetében, ezért a haladóbb mateivóknak ajánljuk. Példák: Guarani, El Fuego;
  • az uruguayi yerba mate finomra vágott levelek, sok porral (és néha egy kis gallyakkal). Az uruguayi yerba mate valójában általában nem Uruguayból származik - a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt az országban nem termelnek yerba matét, azt Brazíliából importálják. Az uruguayi piacra szánt brazil mate csomagolásán általában a "Tipo PU1" felirat szerepel. Példa: Armino Clasica, Canarias

A yerba mate típusai az adalékanyagok szerint:

A yerba mate csomagolásán leggyakrabban előforduló kifejezések szójegyzéke:

  • El elaborada, elaborada con palo vagy csak con palo - yerba mate, amely a leveleken (és a poron) kívül nagy arányban tartalmaz pálcikákat (kb. 35%);
  • elaborada despalada, elaborada sin palo vagy csak despalada - yerba mate pálcika nélkül vagy kis arányban (legfeljebb 10%);
  • chimarrão - nagyon finom porrá őrölt yerba mate. Ezt a fajta mate-ot Brazíliában isszák;
  • seleccion especial - különlegesen válogatott yerba mate, amelyet az Ilex paraguariensis legmagasabb minőségű leveleiből készítenek;
  • tostada - pörkölt yerba mate. Az Ilex leveleit speciális kemencében pörkölik, ami sötétebbé, barnábbá teszi őket, és jellegzetes ízt és aromát kölcsönöz nekik. A gabonakávé és a csokoládé jegyei érezhetők az ilyen típusú szárított teából készült főzetben. A Yerba mate tostada akkor is nagyon jó ízű, ha víz helyett tejjel áztatják;
  • cocido - yerba mate teafilterekben vagy instant formában.
Yerba mate accessories

Melyek a yerba mate főzéséhez és fogyasztásához szükséges tartozékok?

Ha már sikerült kiválasztani az első yerba matét, amivel elkezdheted, itt az ideje, hogy beszerezd a főzéshez és iváshoz szükséges kiegészítőket. Mire lesz szükséged?

  • bombilla - egy speciális szűrőcső, amelynek az a feladata, hogy elválassza a főzetet a földtől. Egy szűrővel van ellátva, amely megállítja a leveleket és a gallyakat ivás közben, hogy azok ne kerüljenek a szájba. A legsokoldalúbbak a rozsdamentes acélból készült bombillák. A yerba mate kaland kezdetére a Mercedes bombillát ajánljuk.
  • mate gourd egy speciálisan kialakított edény, amelyben a főzetet készítik.
  • A
  • mate gurigák különböző anyagokból készülnek és különböző formájúak, így többféle típus létezik belőlük
  • :
    • palo santo - a palo santo "szent fából" készült edény, amely "mágikus" tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen edényben készített Yerba mate egyedi ízt és aromát kap;
    • calabash - a calabash természetes gyümölcséből készült edény. A palo santóhoz hasonlóan a calabash is "visszaadja" egyedi ízét és aromáját a yerba mate főzetnek;
    • guampa - ez egy különleges formájú mate tök, amelyet a yerba mate hideg változatának - tereré - fogyasztására használnak. A guampa eredetileg bikaszarvból készült, de találhatunk palo santóból, calabashból vagy kerámiából készült guampát is;
    • kerámia mate-tökök - ez a yerba mate-edények legnépszerűbb típusa. A kerámia mate tökök viszonylag olcsók, sokféle kivitelben és színben kaphatók, ráadásul könnyen karbantarthatók - gond nélkül beteheti őket a mosogatógépbe, és mosószerrel is moshatja őket. A calabash vagy palo santo edénnyel ellentétben a kerámia mate tök nem rothad el, ha elfelejti kidobni a maradék yerba matét. Formájuk miatt, amely hasonlít a természetes kalásztökre, a kerámia mátét gyakran kalásztöknek is nevezik;
  • egyéb kiegészítők - a bombilla és a mate tök a yerba mate főzésének és fogyasztásának alapvető eszközei, de ezt néhány további kiegészítő kiegészítővel megkönnyíthetjük, mint például: - a bomilla és a mate tök
  • :
    • bombilla tisztító - egy speciális, anyaggal bevont drót, amely lehetővé teszi a bombillák tisztítását a nehezen hozzáférhető zugokban és résekben;
    • yerba mate kanál - fakanál, amely megkönnyíti a megfelelő mennyiségű szárított termék kimérését;
    • parafa alátét - védi a munkalap felületét, amelyre a mate tököt helyezi, a hőhatásoktól;
    • hőmérő - megkönnyíti a víz hőmérsékletének mérését, ami nagyon fontos a főzés során, amint azt a cikk későbbi részében olvashatja;
    • termosz - sokkal könnyebbé teszi a yerba mate fogyasztását az otthonon kívül - munkahelyen, iskolában, egyetemen vagy utazás közben. Különösen ajánljuk a Yerbomost, amely egyesíti az edény, a termosz és a bombilla három funkcióját;
    • yerbera - yerba mate doboz, amely megkönnyíti a szárított mate tárolását. A fémdoboz megvédi a szárított terméket az időjárás viszontagságaitól, a napfénytől, a nedvességtől és más olyan tényezőktől, amelyek befolyásolhatják a yerba mate ízét és aromáját.

Hogyan kell elkészíteni a yerba matét?

Már megvan az első yerba mate, a mate tök és a bombilla - most már ideje elkészíteni a főzetet! A yerba mate főzése egyfajta rituálé, ezért érdemes megjegyezni néhány szabályt. Ne aggódj, nincs benne semmi bonyolult, és hamar bele fogsz szokni a dologba!

Hogyan kell főzni a yerba matét? Négy egyszerű lépés:

  1. Öntsd a szárított terméket a mate tökbe. Kezdje kisebb adaggal, körülbelül 15g-mal (2-3 teáskanál), majd fokozatosan növelheti a mennyiséget.
  2. Készítsen egy "halmot" a yerba matéból - rázza meg erőteljesen a tököt, és döntse meg kissé, hogy a száraz termék az edény egyik falán üljön.
  3. Helyezze a bombillát a "halomra", a szűrővel lefelé - úgy, hogy az érintse az edény alját.
  4. Öntsön vizet az edénybe. Törekedjen arra a helyre, ahol a legkevesebb yerba mate van. Nagyon fontos: ne öntsön forró vizet a száraz termékre. A túl forró víz leforrázza a leveleket, és a főzet nagyon keserű lesz, a magyal pedig elveszíti értékes tulajdonságait. A yerba mate főzéséhez az optimális hőmérséklet 70-80 °C körül van.

Szeretne a yerba mate főzés igazi mesterévé válni? Olvassa el blogbejegyzésünket: Yerba mate főzése. Útmutató kezdőknek.

A yerba mate főzésének módszerei

A yerba mate főzésének alapjai egy dolog, és ha ezeket már elsajátítottad, elkezdhetsz kísérletezni. Mint kiderült, a mate teát többféleképpen lehet inni:

  • Hagyományosan - yerba mate forró vízzel leöntve, körülbelül 70-80°C-os hőmérsékleten;
  • tereré - hideg yerba mate. Forró víz helyett hideg vizet használnak, és gyakran jégkockát adnak hozzá. A víz helyettesíthető fagyasztott gyümölcslével. A yerba mate hideg változata nagyon frissítő, és különösen jól esik a forró napokon;
  • cocido - yerba mate teafilterekben vagy oldódó formában. Általában forró vízbe önthető;
  • tostada - pörkölt yerba mate. Önthető vízre, vízre hozzáadott tejjel, vagy a vizet teljesen tejjel helyettesítheti. A növényi tej is nagyon jól működik;
  • kísérleti - az Ilex paraguariensis közös jellemzője, hogy nagyon jól kombinálható különböző ízekkel. Így a yerba mate edénybe gyümölcsdarabokat, szárított citrusfélék héját, friss fűszernövényeket, sőt édesítőszereket is adhatunk. A víz helyettesíthető gyümölcslével, tejjel vagy akár sörrel is. A lehetőségek sokrétűek, és érdemes saját magunk is kísérletezni, hogy megtaláljuk a saját ízlésünket!

Igyon yerba matét, egészségére!

Ezzel az adag tudással elindulhatsz a yerba mate kalandodra! A különböző ízek jobb megismeréséhez a yerba mate mintakészleteket ajánljuk kezdésnek - 50 g-os kiszerelésű mintákkal. Így nem csak a különböző márkákkal, hanem a yerba mate különböző fajtáival is megismerkedhet - a klasszikus, gyógynövényes és gyümölcsös fajtáktól a legerősebb stimuláló hatásúakig. Így később könnyebb lesz teljes kiszerelésű yerba matét választani.

Kezdetnek optimális megoldás az is, ha egy yerba matét és kiegészítőket tartalmazó kezdőcsomagot választasz, ha pedig valaki mással együtt szeretnél yerbát inni - pároknak ajánljuk a yerba mate szetteket, amelyekben minden termék dupla.

Készen állsz a yerba matéval való találkozásra? Fogd a kezedbe a mate tököt és a bombillát, és élvezd a guarani indiánok főzetének finomságát. Egészségünkre!

pixel